MAGNA PRODUKCIÓS IRODA 2014

Írta: Super User    2013. szeptember 25. szerda, 15:51
Hőszigeteléssel és nyílászárócserével is csökkenthető a rezsi

„Hőszigeteléssel, nyílászáró cserével és egy jó kazánnal akár a felére is csökkenthető a fűtésszámla összeg.” hangzott el nemrégiben a KEOP-6.2.0/B/11-2011-0045 pályázat "A fejlesztések bemutatása a szülőknek, családtagoknak" című interaktív beszélgetésen. A rendezvényen a szülők és családtagok megismerhették az „Iskolazöldítés és kapcsolódó szemléletformálás Lakiteleken” projekt infrastrukturális beruházásait, amelyek továbbgondolásra érdemes példákként szolgálhatnak a költségkímélő korszerűsítésekhez.

A meghívott szakértő, Borza Attila a hőszigetelés és nyílászárócsere háztartási hasznosításáról beszélt és válaszolt a résztvevők kérdéseire. A témát a lehető leggyakorlatiasabb szempontból közelítette meg: mit, hogyan érdemes illetve nem érdemes csinálni, várhatóan milyen költségek merülnek fel, mikor érdemes belefogni az átalakításokba, ezekhez milyen feltételek szükségesek.
Egy felmérés szerint országosan minden negyedik ingatlantulajdonos tervezi, hogy energiatakarékossá teszi családi házát. A spórolással együtt így az ingatlan értéke is nő.
Az energetikai felmérés eredménye elárulja, hogy a ház kora, az építésének idején megkövetelt szabványok indokolják-e, vagy éppen nagyon is szükség- és időszerűvé e teszik a homlokzat és a födém szigetelését, a nyílászárók cseréjét. Igaz, ez sok százezer forintos kiadást jelenthet, de hosszú távon akár 65%-os energia megtakarítást is, ami természetesen kézzelfoghatóan megjelenik az „apadó” számlaösszegekben is.
A felújítások mellett további költségcsökkentés érhető el, ha napkollektort szerel fel az ingatlantulajdonos. A használati melegvíz előállítása így 60%-kal is csökkentheti az erre fordított kiadásokat.
A felújítások tervezésénél sokan csak a hőszigetelésben gondolkodnak, mivel egy átlagos,
90 négyzetméteres családi ház esetében is – a felhasznált anyagok minőségétől függően -, a költségek meghaladhatják az egymillió forintot.
A beruházást tervezők két szempontot vesznek figyelembe: egyrészt azt nézik, hogy mennyi idő alatt térül meg, másrészt, ami talán még fontosabb, hogy a beruházást követően már az első fűtési hónapban jelentős költségmegtakarítás jelentkezzen.
A lakossági energiatakarékossági beruházások egyik legfőbb akadálya, a forráshiány mellett, az ismeretek hiánya. A rendezvényen tanúsított érdeklődés és a visszajelzések is azt bizonyítják, hogy a lakiteleki általános iskolában megvalósult fejlesztések valóban szemléletformáló jó példaként szolgálnak a családok részére.

 

Template Selector

Random képek

Nézzetek meg itt is:

FacebookTwitterGplusCss3

Vedd fel velünk a kapcsolatot